dimecres, 28 de novembre de 2007

Els valencians ens ho mereixem, això?

Davant l'execució de l'ordre judicial de tancament dels repetidors que arriben el senyal de TV3 arreu del País Valencià, de bon grat executada pel govern de la Generalitat Valenciana de Francisco Camps, com quasi sempre, només ens queda la resignació per uns fets que, no per esperats, deixen de ser dolorosos i indignants. Uns fets que suposen un atac frontal contra la llibertat d'expressió i els més bàsics fonaments de la convivència democràtica. Uns fets que deixen ben clar que la llengua i la cultura pròpies són trepitjades cada dia, fins que aconseguiran fer realitat, lamentablement, les paraules de Joan Fuster quan deia que ens la volen acorralar al reducte folklòric... serà cert que els valencians tenim el que ens mereixem?

Personalment, crec que sí. Com sinó s'entén que Camps haja tret a les darreres eleccions la majoria més gran? Possiblement pel fet que el poble valencià s'ha enlluernat amb els grans projectes faraònics, Zaplanoides, mentre porten els propis fills a barracons escolars, des de P-3 fins a 6è, sense que ningú no faça res per corregir-ho (només per citar una de les ignomínies que, diàriament, s'aboquen sense control damunt la gent d'arreu de les comrques valencianes).

Quan faig vista enrere gairebé vint anys, i recorde quan ens deien "Tindrem una televisió en valencià!", només se m'acut una paraula que definisca les persones que van fer possible Canal 9 tal i com la van fer possible: hipòcrites. Una vegada més, una oportunitat perduda per fer entrar la llengua i la cultura pròpies amb total normalitat a les llars valencianes. Quan pensàvem que tindríem una programació estable i complerta en valencià, des dels noticiaris fins a les pel·lícules, passant pels dibuixos animats, els espais d'anuncis o els programes de debat (ací em veig obligat a fer un parèntesi. Segons sembla, al llibre d'estil de Canal 9, el concepte Programa de debat dóna lloc a engendres com el patètic Parle vosté, calle vosté, o l'esquizofrènic i vergonyós Tòmbola), va i resulta que tenim les notícies i els dibuixos animats...i gràcies. Tot plegat, gràcies a senyors tan notables com aquest Camps, aquell Zaplana, o l'amic Joan... ai Lerma! Sobretot a tu, Joan, gràcies per haver llançat per la finestra del teu despatx l'ocasió d'or de crear un mitjà de comunicació de masses amb cara i ulls.

Arribat el moment en què Canal 9 ja funcionava, els que teníem TV3 com una televisió seriosa, la continuàvem tenint. Molta gent, amb diversitat ideològica i de totes les generacions, hem passat moltes hores acompanyats per un mitjà seriós i amb programes atractius.

I tot gràcies a Acció Cultural del País Valencià, que, a sobre, ha de carregar amb la multa de 300.000 € que li ha estat imposada per haver instal·lat els repetidors "il·legals".

Tot plegat, en un intent menyspreable per seguir amb la maleïda i històrica tradició dels "valencians de bé" de tenir únicament angle de mira cap al centre...mentres, seguirem escoltant Raimon, llegint Ausiàs March i estimant una terra que és la nostra, única, inimitable, la millor terreta del món...tot i les agressions passades, presents i futures, segur.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que hi ha masses històries barrejades en aquest tancament (i no cal dir.les).

Gràcies per posar un enllaç amb el meu Blog, company!

A reveure...

Jordi

Unknown ha dit...

Hola, ja veig que estàs molt indignat i amb raó. Diuen que enfadar-se no serveix de res però és inevitable i sa pels nostres sentiments. Crec que el què passa a Valencia és que ha guanyat " la catalanofobia" que està invaint cada cop més l'Estat espanyol.Comparteixo amb tú que s'està utilitzant amb interessos que tenen un color polític determinat
Les coses diferentes (races,llengües, cultures, religions,...) creen por i desconfiança i fan que la gent actui posant-se a la defensiva i, sobretot, atacant. Aquesta és una explicació del comportament humà què en aquests moments ens pot ajudar a entendre el que està passant.
Més enllà d'això el què hem de tenir clar és que mentre una llengua i una cultura sigui feta servir per algunes persones, tot i que siguin una minòria,romandrà viva.
No considero que els valencians s'ho mereixen això i, de ben segur que hi ha molts que com tú estan molt enfadats.El que passa és que crec que tots contribuim a arribar a aquestes situacions i en som responsables. Avia'm si això ens fa reaccionar!
Ànims i fins aviat

Olga